OAISTER
ROAR
OpenDOAR
OAPEN
DOAJ
DOAB
TEL

 

OAISTER

Centralni katalog digitalnih izvora na Internetu dostupan je na adresi http://www.oaister.org/ i sadrži linkove do preko 30 miliona radova.

ROAR

Katalog repozitorijuma otvorenog pristupa ROAR (Registry of Open Access Repositories) gde je obuhvaćene arhive otvorenog pristupa moguće pretraživati po geografskoj regiji ili tipu sadržaja (teze, časopisi, baze podataka).

OpenDOAR

OpenDOAR je direktorijum koji okuplja preko 2900 akademskih repozitorijuma u "Open access" režimu, iz celog sveta. Osim liste repozitorijuma, ovaj portal omogućava i pretraživanje njihovih sadržaja, kao i pretragu samih repozitorijuma po raznim kriterijumima (po državama, disciplini, po tipu dokumenata koje referišu). Na stranici "Statistical charts" postavljeni su statistički podaci o repozitorijumima, na osnovu velikog broja kriterijuma (po naučnim oblastima, tipu, jeziku, kontinentima). U ovom direktorijumu postoji link do repozitorijuma doiSebia (okuplja 66 naslova domaćih naučnih časopisa), koji održava Centar za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije.

OAPEN

OAPEN (Open Access Publishing in European Networks) je inicijativa koja razvija i primenjuje model Otvorenog pristupa publikacijama iz oblasti humanističkih i društvenih nauka. OAPEN Biblioteka ima za cilj da poboljša vidljivost i upotrebljivost visoko kvalitetnih akademskih istraživanja prikupljajući recenzirane publikacije iz Evrope, publikovane u režimu Otvorenog pristupa. Okuplja preko 2000 naslova knjiga koje se mogu u celosti preuzeti. Pretraživanje je omogućeno prema izdavaču, oblasti, naslovu knjige ili standardnim kriterijumima pretrage (pretraga po imenu autora, reči iz teksta knjige i sl.).

DOAJ

Katalog časopisa u režimu otvorenog pristupa DOAJ (Directory of Open Access Journals) koji obuhvata preko 9.000 časopisa. Pretraživanje je omogućeno prema oblasti, naslovu ili standardnim kriterijumima pretrage pojedinačnih članaka (pretraga po naslovu, ključnim rečima, imenu autora i sl.). U ovoj bazi dostupno je preko 90 časopisa iz Srbije.

DOAB

OAPEN - Open Access Publishing in European Networks je pokrenuo servis DOAB (Directory of Open Access Books). Na njemu su dostupni linkovi ka punim tekstovima za preko 3000 knjiga iz svih oblasti nauke. Pretraživanje je omogućeno po svim informacijama o tim publikacijama.

The European Library (TEL) obezbeđuje direktan pristup do oko 200 miliona proverenih izvora iz 48 evropskih nacionalnih biblioteka. U okviru portala mogu se pronaći ne samo tekstualni već i veliki broj multimedionalnih sadržaja. TEL obezbeđuje i izvanredne alatke za pretraživanje i pronalaženje izvora i istraživačima nudi opciju da pronađenu građu lako i brzo podele sa svojim kolegama. Registrovanim korisnicima omogućeno je preuzimanje setova podataka koji se mogu koristiti u razne svrhe.